Er det noe et forbrukslån ikke kan brukes til?
Det finnes mange ting et lån uten sikkerhet kan brukes til. Du kan for eksempel bruke dette til finansiering av ny bil eller for å samle usikret gjeld. Sistnevnte kalles refinansiering. Vær likevel forsiktig med valget av bruksområdet. Lån uten sikkerhet har høyere renter enn lån med sikkerhet, grunnet risikoen banken tar ved å låne ut penger på denne måten. Ekspertene anbefaler dermed at du ikke bruker pengene på noe du ikke får igjen noe verdi for, som ferie.
Hva kan forbrukslån ikke brukes til?
Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det vil si at låntaker ikke behøver stille sikkerhet i personlige eiendeler. Du trenger heller ikke stille med egenkapital for å få innvilget denne typen lån. Som navnet tilsier, er dette et lån til forbruk. Det vil si at du kan bruke pengene til akkurat hva du vil. Banken trenger heller ikke informasjon om hva de lånte pengene skal gå til. Mange velger derfor å benytte denne typen lån til, for eksempel, oppussing av hus.
- Høyere risikofaktor tilsvarer høyere renter
- Ekspertene råder i å bruke pengene på en smart måte
- Det er lurt å investere, men du kan bruke lånet til akkurat hva du vil
Sammenligning av tilbud
For å finne en god låneavtale lønner det seg å sammenligne ulike tilbud. Det finnes mange tjenester på nett som enkelt hjelper deg å samle ulike låneaktører. Slik kan du sende uforpliktende lånesøknader til flere aktører og motta deres beste tilbud. Når du skal velge lån er det viktig å lese nøye gjennom bankens vilkår og betingelser. Nedbetalingstid, renter og gebyrer er viktige elementer å se på. Sammenlign alltid den effektive renten, da denne inkluderer lånets gebyrer og avgifter.
- Sammenlign lån for best rente ved å bruke sammenligningstjenester
- Sjekk effektiv rente for å vite lånets totale kostnader
Kriterier til søker ved forbrukslån
Alle banker gjennomfører en kredittsjekk på alle låntakere før innvilgelse av lån. Dette er for å beskytte både seg selv og deg som låntaker mot mislighold. Når du har fått innvilget pengene er det viktig at de brukes smart. Du kan for eksempel bruke de på en god investering, som oppussing av boligen. Dette er noe som vil øke verdien på boligen din. Likevel, er det du og bare du som bestemmer hvordan du bruker lånet ditt uten at du må begrunne dine valg.
Det finnes altså ingen grenser for hva du kan bruke forbrukslånet ditt til, da banken ikke stiller spørsmål til dette. Med denne typen lån kan du låne inntil 600 000 kroner med en maksimal nedbetalingstid på fem år. Det er også mulig å gjøre ekstra innbetalinger eller innfri lånet tidligere enn avtalen tilsier. Selv om det ikke finnes noen konkrete grenser for hva et lån uten sikkerhet ikke kan brukes til, er det viktig å ikke bruke pengene uaktsomt. Bruk de lånte pengene klokt!
Ofte stilte spørsmål
Hva er lurt å bruke lånet på?
Ekspertene råder at du investerer pengene i noe du kan få avkastning for, som for eksempel oppgradering av boligen din. Oppussing og oppgradering av boligen gjør at boligen øker i verdi, og er en meget smart investering. Det kan lønne seg å bruke pengene på andre områder som finansiering av bil, eller refinansiering av gjeld.
Hva bør jeg ikke bruke lånet på?
Det anbefales ikke at du bruker pengene på utgifter som ikke gir deg noen avkastning. Eksempler på dette er ferie, luksusvarer, middager på restauranter, osv. Det beste er at du plasserer pengene der du får hente inn verdi. Bruker du pengene på å oppgradere boligen din vil du se at du øker verdien på den, og vil derfor være et smart trekk.
Hvordan søker jeg om forbrukslån?
Du kan søke om lån uten sikkerhet enkelt på nett. De fleste sammenligningstjenester gir deg mulighet til å sende søknader til flere banker direkte på deres nettside. Alle søknader er uforpliktende, da ingen avtale trer i kraft før du har signert. Når du har bestemt deg, kan du signere låneavtalen enkelt på nett med Bank-ID.
Forbrukslån til bilkjøp
Forbrukslån kan brukes til så mangt, og du trenger ikke å redegjøre for hva pengene skal brukes til. De fleste husholdninger i dag har et forbrukslån, og bilkjøp er en av de vanligste grunnene for å søke om en slik finansiering. Fordelen er at du slipper å stille med bilen som garanti. Det du imidlertid skal være klar over, er at bankens tar en høyere risiko som gir seg utslag i høyere renter.
- Forbrukslån uten sikkerhet
- Ingen sikkerhet – høyere renter
- Du trenger ikke å redegjøre for hva pengene skal brukes til
Forbrukslån vs. billån
Forbrukslån er som navnet tilsier: et lån til forbruk. Forbruket kan være dagligvarehandel, reiser, kjøp av bil eller annet. Når det gjelder bilkjøp, vil prisen på bilen være avgjørende for valg av type lån. Stor sett er et forbrukslån mest gunstig til små beløp. Rimelige bruktbiler, og reparasjoner av disse, kan med fordel finansieres med et forbrukslån. Her finnes mange tilbydere. De fleste lar deg benytte en lånekalkulator for et estimert overslag.
Billån er et av de vanligste lånene en husstand har, i tillegg til huslån. Skal du kjøpe helt ny bil, eller en nyere bruktbil, vil det lønne seg å søke om et billån. Det er prisen på bilen som avgjør hvorvidt det er mest fordelaktig med et forbrukslån eller et billån – dyr bil – billig lån; billig bil– dyrt lån. Bankene krever at du stiller bilen som sikkerhet for billånet, og kan dermed tilby deg bedre renter og vilkår.
- Dyr bil – billig lån, Billig bil – dyrt lån
- Forbrukslån eller billån
Kjøp av bil med lånte penger
Uansett om du velger å helfinansiere eller delfinansiere et bilkjøp, med forbrukslån eller billån, må en huske på at dette er lånte penger. Lånte penger skal tilbakebetales. Derfor lønner det seg å ha kontroll på økonomien og regne ut hvor mye du har råd til å betale i månedlige avdrag. Bruk bankenes lånekalkulator for å tilpasse nedbetalingstid, og følgelig månedlige avdrag, til egen lommebok. Og viktigere enn viktigst: sjekk alle vilkår og betingelser!
Nedbetalingstiden har mye å si for beløpet du må ut med hver måned. Lengre nedbetalingstid betyr lavere månedlig beløp, men mer renter enn avdrag. Kortere nedbetalingstid gir høyere månedlige utgifter, mens avdragsdelen blir større. Når du ser etter lånetilbud, er renten det første som må tas i betraktning. Skal du derimot betale ned lånet veldig raskt, er imidlertid ikke renten så viktig siden rentene da gjelder for en betraktelig forkortet nedbetalingstid. Slik betaler du mer avdrag enn renter.
Vilkår og betingelser
Vilkår og betingelser varierer fra lånetilbyder til lånetilbyder, og alt som står med liten skrift må saumfares med lupe. Renten er en av de viktigste betingelsene. Dernest følger vilkår som nedbetalingstid, fleksibilitet når det gjelder for eksempel muligheten for rentefritak. I motsetning til et vanlig billån, stilles det ingen krav til bilens alder, stand og verdi i forbindelse med et forbrukslån. Låneutsteder setter heller ingen vilkår om for eksempel full kasko på bilen.
- Nedbetalingstid etter betalingsevne: lengre nedbetalingstid gir lavere månedsbeløp, men du betaler mer rente enn i avdrag
- Les liten skrift med lupe før du inngår en låneavtale. Alle vilkår og betingelser må leses og forstås.
- Med et forbrukslån stiller ikke låneutsteder krav til alder, stand eller verdi på bilen.
- Et forbrukslån stiller ingen krav til kasko på bilen.
Selve søkeprosessen varierer også mellom lånetypene. Vanlige banklån, der personlig eiendel settes i pant, er en møysommelig prosess som tar litt tid. Forbrukslån derimot er en rask og enkel prosess, som ofte gir svar på dagen og utbetaling i løpet av et par virkedager. Som med et vanlig lån, stilles krav til inntekt og at en ikke har betalingsanmerkninger. Det stilles også krav til alder, og en skal ha bodd i Norge en viss tid.
Ikke gå i luksusfellen
Ønsker du å realisere planer, men mangler kapitalen til det? Da kan et forbrukslån være løsningen, slik at du får litt mer økonomisk frihet. Dog gjelder det å ikke ta seg vann over hodet og gå i luksusfellen. Ha kontroll på privatøkonomien og ikke la deg friste til å gjøre unødvendige innkjøp med lånte penger. Utsett heller drømmereisen enn å reise på krita, for plastpenger kan fort bli en dyr affære med uheldig utfall.
Tall fra Finanstilsynet viser at nordmenn har en gjennomsnittlig gjeld på over 300 % av årsinntekt. Gjelden har økt sterk de siste årene. For å synliggjøre nordmenns lånevaner og usikrede gjeld, opprettet Norge i 2019 hele tre nye gjeldsregistre. Dette skal motvirke mislighold av lån og gi et transparent bilde over lånte penger blant norske husholdninger. Som lånekunde kan du selv logge deg inn i gjeldsregisteret og få full oversikt over samlet gjeld og rentenivå.
Sammenlign lånetilbud
Få flere tilbud fra ulike banker før du undertegner lånesøknaden. Slik kan du sammenligne de ulike tilbydernes vilkår. Det er til syvende og sist lommeboken som skriker høyest, så velg det tilbudet som passer din privatøkonomi best. Du kan aldri repetere regnestykket for mye. For å få en mer eller mindre nøyaktig utregning, anbefales å benytte lånekalkulatoren bankene har på sine nettsider. Det finnes også gode nettsider som har saumfart markedet for deg, benytt deg av det!
Disse bankene har best forbrukslån
Det er stor forskjell på bankene som utsteder forbrukslån. Både når det gjelder fleksibilitet, lånets størrelse, renter og nedbetalingstid. Mens noen banker umiddelbart sier nei, finnes det andre banker som er villige til å strekke seg mye lenger for å gi deg det beste forbrukslånet. Derfor er det så viktig at du sammenligner flere banker. Da finner du den banken som kan gi det beste lånetilbudet, tilpasset din økonomiske situasjon. Det gjelder å innhente så mange tilbud som mulig.
Hva kjennetegner bankene med de beste forbrukslånene?
Hva som er det beste forbrukslånet, vil avhenge helt av den enkelte låntakers behov. Mens noen har behov for å låne mest mulig, har andre behov for lavere rente og mer fleksibilitet i forhold til innbetaling. Noen har behov for penger raskt, mens andre kan vente litt lengre. Derfor er det viktig at du tenker igjennom hva som er viktig for deg før du sender avgårde en søknad om forbrukslån. Sett deg gjerne ned og skriv en liste over hva du ønsker deg.
Det gjelder altså å finne den banken som kan gi deg det beste lånet ut fra dine behov. Etter at du har funnet ut hva som er viktig for deg, kan du begynne å sende søknader til banker som tilbyr den type lån du trenger. Du bør sende søknad til så mange banker som mulig, da er sjansen størst for å få det beste lånetilbudet. Du finner mye informasjon om de ulike bankene ved å søke på nett. Du kan også kontakte en lånemegler.
- Hva som er det beste forbrukslånet, avhenger av din økonomiske situasjon
Best rente
En viktig faktor når du skal velge forbrukslån er hvilket lånetilbud som har den beste renten og de laveste kostnadene. Når du skal sammenligne ulike lånetilbud er det viktig at du ser på den effektive renten, da det er denne renten som viser hva lånet vil koste deg totalt sett inkludert renter og gebyrer. Det er flere ting som avgjør hvilken rente banken vil tilby deg, ikke minst hvordan det står til med din egen økonomi.
Dersom bankene anser at du har en god og trygg økonomi og at du er en sikker betaler, vil du få tilbud om en lavere rente enn om du for eksempel har mye gjeld i forhold til inntekt. Merk at ulike banker legger vekt på ulike ting. Derfor kan du få to tilbud, med to helt forskjellige rentesatser. Husk også å se på gebyrene. Her er en oversikt over de vanligste gebyrene som følger med et forbrukslån.
Fleksibilitet
Renter og kostnader er selvfølgelig en viktig faktor, når du skal velge hvilket lån som er best for deg. Det er viktig å ta i betraktning andre betingelser også. Noen banker er for eksempel mer fleksible i forhold til nedbetalingstid og avdragsfrihet. Dersom noe uventet skulle skje og du kommer i økonomisk knipe, kan det være godt å være kunde hos en fleksibel bank. De kan være villig til å gi deg avdragsfrihet en periode eller forlenget nedbetalingstid.
- Noen banker er svært strenge, mens andre er mer fleksible
- I tillegg til direkte kostnader (effektiv rente) bør du også vurdere bankens vilje til fleksibilitet, om noe plutselig skulle endre seg med økonomien din
- Lengre nedbetalingstid eller avdragsfrihet kan være verdifullt om du for en kortere periode skulle havne i en økonomisk knipe
Slik kan du unngå at lånet går til inkasso. Dersom regningen på lånet havner i inkassosystemet, påløper det både ekstra gebyrer, renter og salærer. Dette er en svært dyr prosess, og det er du som kunde som må betale kostnadene. I verste fall kan du få en betalingsanmerkning, som vil ha en svært negativ effekt på din økonomi. Med en slik anmerkning får du ikke mer lån. Du kan også få problemer med å skaffe deg basistjenester som forsikring, mobilabonnement og strøm.
Lånets størrelse
Ikke alle banker er villige til å låne ut like mye penger som kundene ønsker. Dersom du søker om et større lån enn hva banken maksimalt er villig til å låne ut, vil du få avslag på lånesøknaden. Dette til tross for at du kanskje oppfyller alle kravene for å få et stort forbrukslån. Da må du finne en bank som vil innvilge deg det beløpet du ønsker. Dette gjør du best ved å sammenligne flere banker.
Det er stor forskjell på bankene. Mens noen banker kun låner ut mindre beløp, finnes det noen banker som innvilger forbrukslån på flere hundre tusen kroner. Eksempelvis kan du låne opp til 600 000 hos Bank Norwegian. En lånemegler kan også sette deg i kontakt med banker som er villige til å låne ut større summer. Da vil du få tilbud fra flere banker, og kan enkelt velge den banken som har de beste betingelsene.
Best totalpakke
I noen tilfeller kan du oppnå fordeler med å samle dine lån og andre finansielle tjenester, (som for eksempel sparing og forsikring) hos en bank. Det finnes noen banker som har kundefordeler for lojale bankkunder. Du kan også oppnå bedre betingelser på nye lån om banken kjenner deg over tid. Da har de bedre tillit til din økonomi, og vet at du betaler regningene dine. Ta kontakt med din hovedbank, og spør hvilke betingelser de kan gi deg før du kontakter andre banker.
Bruk en lånemegler
Å finne informasjon om hvilken bank som er villig til å gi deg det beste forbrukslånet kan være svært tidkrevende. Det tar også tid å sende søknader til flere banker. Det anbefales derfor å benytte en lånemegler. Da sender du kun én søknad til lånemegleren, som videresender denne til flere banker. Det er gratis og uforpliktende å bruke en lånemegler, og du må ikke takke ja til lånetilbudene som du får. Du velger enkelt det beste tilbudet.
- Bruk av en lånemegler kan spare deg for mye tid
- Det er gratis og uforpliktende å bruke en lånemegler
Oppsummering
Når du skal finne ut hvilken bank som er best for deg, må du vurdere en rekke faktorer. Først og fremst må du se hvilken bank som kan gi deg det lånebeløpet du trenger, til den beste renten. Deretter bør du se på bankens øvrige vilkår. For eksempel hvor fleksibel banken er, dersom noe uforutsett skulle skje med økonomien din. En lånemegler kan være med å gi deg råd om hvilken bank du skal velge. Lykke til med lånesøknaden.